ΕΙΣΟΔΟΣ    |    ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΛΟΥΣ
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ
  |   0,00€
 
  
Κατηγορίες


Νέα - Ανακοινώσεις


ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ »

Κλιματιστικά

» Αρχική » Συχνές ερωτήσεις » Κλιματιστικά

 1.Τι πρέπει να προσέξω κατά τη μεταφορά ενός κλιματιστικού;

Κατά την διάρκεια της μεταφοράς θα πρέπει η εξωτερική μονάδα να είναι πάντα σε όρθια θέση. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να προκληθεί βλάβη ή δυσλειτουργία κατά την εκκίνηση του κλιματιστικού σας. Θα πρέπει να επαναφέρεται την εξωτερική μονάδα σε όρθια θέση και να την αφήσετε 4 ώρες πριν την θέσετε σε λειτουργία. Με την προσεχτική μεταφορά του κλιματιστικού σας θα εξασφαλίσετε την σωστή και ομαλή λειτουργία του.

2.Σε ποια θερμοκρασία πρέπει να ρυθμίζω το κλιματιστικό για να έχω καλή απόδοση και υγιεινές συνθήκες;

Η θερμοκρασία του δωματίου θα πρέπει να βρίσκεται μέσα σε κάποια όρια έτσι, ώστε το ανθρώπινο σώμα να μπορεί να προσαρμόζεται εύκολα στις συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος. Οι θερμοκρασίες αυτές θα πρέπει να είναι 25-28°C για τη λειτουργία της ψύξης και 20-23°C για τη λειτουργία της θέρμανσης. Ιδιαίτερα εάν στο δωμάτιο έχουμε βρέφη ή μικρά παιδιά, το καλοκαίρι το κλιματιστικό θα πρέπει να το βάζουμε στο ανώτερο όριο δηλαδή στους 28°C. Όταν ορίζουμε θερμοκρασίες εκτός αυτών των ορίων, δημιουργούμε συνθήκες οι οποίες δεν είναι φιλικές για τον οργανισμό μας. Το αίσθημα της ζέστης ή του ψύχους γίνεται πολύ πιο έντονο αν οι συνθήκες το εσωτερικού χώρου είναι πολύ διαφορετικές από τις συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος. Η θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ εσωτερικού χώρου και εξωτερικού περιβάλλοντος θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 10-15°C.

3.Πώς επιλέγω το σωστό κλιματιστικό;

Η σωστή επιλογή ενός κλιματιστικού πρέπει να περιλαμβάνει :

  • Την απαιτούμενη ισχύ σε BTU/h (ή Watt)

  • Αν υπάρχει τεχνική υποστήριξη από την αντιπροσωπεία

  • Να περιέχει οικολογικό ψυκτικό υγρό

  • Να διαθέτει σύγχρονο σύστημα φίλτρων αέρα

  • Να λειτουργεί οικονομικά (ενεργειακή κλάση Α)

  • Να λειτουργεί αθόρυβα

  • Να έχει πιστοποίηση από διεθνείς οργανισμούς και να φέρει το σήμα CE.

4.Μπορώ να καπνίζω στο δωμάτιο όταν το κλιματιστικό λειτουργεί;

Καλό είναι να αποφεύγεται. Ωστόσο, όταν το κλιματιστικό σας είναι εφοδιασμένο με φίλτρα νέας τεχνολογίας (ενεργού άνθρακα, ιονιστή, cold plasma κλπ.), δεν υπάρχει πρόβλημα, αρκεί να μην ξεχνάτε την απαραίτητη αντικατάσταση των φίλτρων, συνήθως ανά 2 χρόνια.

5.Τι μπορώ να κάνω για τη σωστή συντήρηση του κλιματιστικού μου;

Πρώτα –πρώτα το κλιματιστικό σας θα πρέπει να εγκατασταθεί σωστά από έμπειρο τεχνικό (ψυκτικό). Να καθαρίζονται τακτικά τα φίλτρα του εσωτερικού μηχανήματος και τα πτερύγια (λαμάκια) του εξωτερικού. Μια φορά τον χρόνο τουλάχιστον να γίνεται service από πτυχιούχο ψυκτικό και όποτε η λειτουργία του κλιματιστικού παρουσιάζει πρόβλημα. Κατά το service είναι απαραίτητο να γίνεται καθαρισμός του εξωτερικού μηχανήματος, να ελέγχονται οι πιέσεις, η ποσότητα του ψυκτικού υγρού, οπτικός και ακουστικός έλεγχος για τη γενική κατάσταση του κλιματιστικού και ασυνήθιστους θορύβους. Το service δεν πρέπει να παραλείπεται, γιατί, αν το κλιματιστικό δεν λειτουργεί σωστά (ακάθαρτο, μεγαλύτερες ή μικρότερες πιέσεις από τις κανονικές κλπ.), καταπονείται υπερβολικά και χωρίς λόγο, μικραίνει η διάρκεια ζωής του και κυρίως λειτουργεί αντιοικονομικά.

6.Κάθε πότε πρέπει να κάνω service στο κλιματιστικό μου;

Η συχνότητα του service εξαρτάται από τη χρήση του κλιματιστικού (από τις ώρες λειτουργίας ), από τις συνθήκες περιβάλλοντος (μεγάλες ή πολύ μικρές θερμοκρασίες, ρυπογόνο περιβάλλον με κάπνες ή σκόνες κλπ.). Όμως μια φορά το χρόνο τουλάχιστον, θα πρέπει να γίνεται service από ειδικό τεχνίτη ψυκτικό και βέβαια, όταν αντιλαμβανόμαστε ασυνήθιστη συμπεριφορά στη λειτουργία του κλιματιστικού (μειωμένη απόδοση, ασυνήθιστοι θόρυβοι κλπ.).

 

7.Γιατί να αγοράσω το κλιματιστικό μου από εξειδικευμένο κατάστημα κλιματισμού;

Καλό είναι να αγοράζετε κλιματιστικά από εξειδικευμένα καταστήματα κλιματισμού, γιατί οι άνθρωποι αυτών των καταστημάτων, έχουν καλύτερη και περισσότερο εξειδικευμένη γνώση των τεχνικών χαρακτηριστικών των μηχανημάτων κλιματισμού και επομένως μπορούν να σας ενημερώσουν καλύτερα και να σας προσφέρουν το καταλληλότερο, για την περίπτωση σας μηχάνημα, καθώς και να σας το εγκαταστήσουν σωστά.

8.Τι μπορώ να ελέγξω όταν το κλιματιστικό δεν δέχεται εντολές από το τηλεχειριστήριο;

α) Να μην έχει μπαταρίες ή οι μπαταρίες του να είναι «πεσμένες» (η διάρκεια τους «κρατά» ένα χρόνο περίπου), οπότε θα πρέπει να αντικατασταθούν.
β) Οι μπαταρίες να μην έχουν τοποθετηθεί σωστά.
γ) Πιθανόν η απόσταση του τηλεχειριστηρίου από την εσωτερική κλιματιστική μονάδα να ξεπερνά την εμβέλειά του (6 με 7 μέτρα περίπου).
δ) Τέλος, μπορεί να υπάρχει βλάβη στην πλακέτα εντολών, οπότε θα χρειαστεί η αντικατάστασή της από ειδικό τεχνίτη.

9.Το κλιματιστικό κάνει παράξενο θόρυβο. Τι να κάνω;

Αν ο θόρυβος είναι στο εσωτερικό τμήμα του κλιματιστικού και προέρχεται από το χώρο του ανεμιστήρα, έχει πέσει κάποιο μικροσκοπικό στερεό κομμάτι που περιστρέφεται με τον αέρα και χτυπάει στα πτερύγια του ανεμιστήρα ή τα τοιχώματα που περικλείουν τον ανεμιστήρα. Αν μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο χώρο του ανεμιστήρα χρησιμοποιήστε μια ηλεκτρική σκούπα για να τραβήξει το ξένο μικροσκοπικό αντικείμενο έξω από το χώρο του ανεμιστήρα. Άλλη αιτία που μπορεί να προξενήσει ασυνήθιστους θορύβους, είναι η χαλαρή σύνδεση των διαφόρων πλαστικών εξαρτημάτων του κλιματιστικού (πλαστική μάσκα κλπ.). Για θορύβους στο εξωτερικό, μηχάνημα καλέστε οπωσδήποτε τον ειδικό ψυκτικό.

10.Το κλιματιστικό δεν βγάζει κρύο αέρα. Τι να κάνω;

Το πιο πιθανό είναι να έχετε ρυθμίσει το κλιματιστικό σας σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από τη θερμοκρασία που επικρατεί στον κλιματιζόμενο χώρο. Για να λειτουργήσει το κλιματιστικό σας στην ψύξη, ελαττώστε τη θερμοκρασία. Πιθανό να έχετε ξεχάσει την επιλογή σας στο MODE της θέρμανσης ή του ανεμιστήρα. Ελέγξτε την επιλογή σας στο τηλεχειριστήριο, ώστε ο δείκτης να βρίσκεται στο cool. Ο συμπυκνωτής μπορεί να είναι βρώμικος και πρέπει να καθαριστεί, ή πιθανώς να μην αερίζεται επαρκώς. Ο εξατμιστής ή τα φίλτρα της εσωτερικής κλιματιστικής μονάδας είναι βρώμικα και πρέπει να καθαριστούν. Επιπλέον, μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη ψυκτικού μέσου ίσως από κάποια πιθανή διαρροή. Ένας εξουσιοδοτημένος τεχνικός θα πρέπει να ελέγξει το κλιματιστικό για πιθανές διαρροές και αν χρειαστεί να συμπληρώσει ψυκτικό υγρό.

11.Έχω πρόβλημα με την τάση του ρεύματος. Μπορεί να επηρεάσει το κλιματιστικό μου;

Τα κλιματιστικά σύγχρονης τεχνολογίας είναι εφοδιασμένα με μηχανισμούς προστασίας από προβλήματα αυξομειώσεων της τάσης του ηλεκτρικού δικτύου. Όμως , συχνές και μεγάλες μεταβολές της τάσης επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία τους (κυρίως τα ηλεκτρονικά τους εξαρτήματα) και μπορεί προξενήσουν βλάβες. Συνήθης ανοχή (αποδεκτές τιμές) στις μεταβολές της τάσης του δικτύου είναι το 10% της ονομαστικής τάσης του δικτύου.

12.Πότε πρέπει να αντικαταστήσω το παλιό μου κλιματιστικό;

Ο χρόνος ζωής και η καλή λειτουργία ενός κλιματιστικού εξαρτάται από τους παρακάτω παράγοντες:
α) Η ποιότητα του κλιματιστικού μηχανήματος.
β) Ο χρόνος λειτουργίας του κλιματιστικού στη διάρκεια ενός χρόνου.
γ) Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργεί το κλιματιστικό (πολύ υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος το καλοκαίρι ή πολύ χαμηλές το χειμώνα).
δ) Η εκτέλεση της προβλεπόμενης συντήρησης (service).
Γενικά θα λέγαμε ότι η ζωή ενός κλιματιστικού με ανεκτή την απόδοσή του και τη συμφέρουσα οικονομικά λειτουργία του ξεπερνά τα 15 χρόνια.

13.Τα κλιματιστικά ξηραίνουν την ατμόσφαιρα;

Κατά τη λειτουργία του κλιματιστικού στη θέρμανση ο εξερχόμενος από την εσωτερική μονάδα αέρας έχει θερμοκρασία 40ο C περίπου. Σε αυτή τη θερμοκρασία ο αέρας έχει σχετική υγρασία πολύ μικρή (35 με 40%). Γιαυτό ο θερμός αέρας που εξέρχεται από το κλιματιστικό πρέπει να κατευθύνεται μακριά από το σημείο που κάθεται ή κοιμάται ο άνθρωπος , ώστε να δίνεται ο χρόνος στον ξηρό και ζεστό αέρα, να ανακατεύεται με τον κρύο αέρα του δωματίου και να αποκτάει ο αέρας του θερμαινόμενου χώρου κανονική θερμοκρασία και υγρασία. Τα κλιματιστικά μηχανήματα δωματίου δεν έχουν δυνατότητα ύγρανσης του αέρα, όπως άλλωστε συμβαίνει και με την κλασική θέρμανση με θερμαντικά σώματα (καλοριφέρ).

14.Γιατί να επιλέξω Inverter κλιματιστικό;

Τα κλιματιστικά τύπου DC inverter λειτουργούν με πολύ μεγάλες αποδόσεις σε σύγκριση με τα συμβατικά κλιματιστικά, και γι’ αυτό η λειτουργία τους θεωρείται εξαιρετικά οικονομική. Η οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας μπορεί να φτάσει ακόμα και το 44% της κατανάλωσης ενός κοινού κλιματιστικού, ίδιας ψυκτικής και θερμαντικής ικανότητας. Σε συνδυασμό δε και με τα άλλα πλεονεκτήματά τους (ακριβής έλεγχος της θερμοκρασίας και την αθόρυβη λειτουργία τους), τα κάνουν ασυναγώνιστα και φυσικά προτιμητέα.

15.Τι είναι η τεχνολογία Inverter στα κλιματιστικά;

Η τεχνολογία inverter (DC), είναι η τελευταία εξέλιξη της τεχνολογίας των ηλεκτροκινητήρων των συμπιεστών μονάδων κλιματισμού. Το Inverter χρησιμοποιείται για να ελέγχει την ταχύτητα του συμπιεστή, έτσι ώστε να ρυθμίζεται η θερμοκρασία. Τα DC Inverter κλιματιστικά έχουν ένα ρυθμιζόμενο ηλεκτρικό Inverter για τον έλεγχο του ηλεκτροκινητήρα του συμπιεστή, όπως επίσης την ψυκτική ή θερμική απόδοση. Το AC ρεύμα του δικτύου μετατρέπεται σε DC και μέσω ενός ηλεκτρονικού κυκλώματος παράγεται ρεύμα επιθυμητής συχνότητας. Ένας μικροεπεξεργαστής «διαβάζει» την εξωτερική θερμοκρασία και ρυθμίζει αντίστοιχα την ταχύτητα του συμπιεστή. Οι Inverter μονάδες κλιματισμού έχουν αυξημένη απόδοση σε αντίθεση με τα κλασσικά κλιματιστικά, μεγαλύτερο χρόνο ζωής και εξαλείφονται οι μεγάλες αυξομειώσεις στα φορτία. Αυτό σημαίνει πως τα Inverter κλιματιστικά είναι αθόρυβα, με μικρότερα κόστη λειτουργίας και με λιγότερες βλάβες. Οι Inverter μονάδες κλιματισμού μπορεί να έχουν μεγαλύτερο κόστος αγοράς από τα κοινά κλιματιστικά, αλλά η απόσβεση είναι σχετικά άμεση (περίπου στα 2 έτη) λόγω της χαμηλότερης κατανάλωσης άρα και χαμηλότερων λογαριασμών ρεύματος.

16.Πώς μπορώ να υπολογίσω τι κατανάλωση έχει το κλιματιστικό μου σε ρεύμα;

Η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις ώρες λειτουργίας του κλιματιστικού. Αν το κλιματιστικό μας είναι συμβατικό (ON-OFF) η κατανάλωση του είναι περίπου ίση με την απορροφούμενη ισχύ του επί τις ώρες λειτουργίας του συμπιεστή επί την χρέωση της ΔΕΗ ανά κιλοβατώρα. Αν το κλιματιστικό είναι τύπου Inverter ο παραπάνω υπολογισμός είναι πιο δύσκολος διότι η απορροφούμενη ισχύς του μηχανήματος μεταβάλλεται ανάλογα με την συχνότητα λειτουργίας του συμπιεστή.

Newsletter
Συμπληρώστε το email σας
για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
      
© 2014 - thermorado.gr -- Κατασκευη eshop by infocus