ΕΙΣΟΔΟΣ    |    ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΛΟΥΣ
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ
  |   0,00€
 
  
Κατηγορίες


Νέα - Ανακοινώσεις






ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ »

Ηλιακοί

» Αρχική » Συχνές ερωτήσεις » Ηλιακοί

 1. Τι κερδίζω με την χρήση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα;

     Με την χρήση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα κερδίζουμε από 40% έως 80% εξοικονόμηση ενέργειαςάρα και χρημάτων. Το ποσοστό αυτό εξαρτάται καθαρά από την ποιότητα κατασκευής των συλλεκτών και του δοχείου του ηλιακού θερμοσίφωνα.

2. Τι πρέπει να προσέξω στην επιλογή του ηλιακού μου θερμοσίφωνα;
     Ένας καλός ηλιακός θερμοσίφωνας πρέπει να έχει:
α) εξωτερική επένδυση από ανοδιωμένο αλουμίνιο, το οποίο είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό σε υγρά κλίματα, σε παραθαλάσσιες περιοχές και στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.
β) να έχει μανδύα (jacket) για το κλειστό κύκλωμα αντιψυκτικού υγρού, ώστε να λειτουργεί σωστά ακόμη και με παγωνιά και ταυτόχρονα να προστατεύει τους συλλέκτες από τα άλατα του νερού, τα οποία ως γνωστόν είναι υπεύθυνα για το βούλωμα των σωληνώσεων των συλλεκτών. 
γ) να έχει υψηλής πυκνότητας μόνωση πολυουρεθάνης (πάχους τουλάχιστον 45-50 χιλιοστών), ώστε να εξασφαλίζει ζεστό νερό ακόμα και όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι -30°C (υπό το μηδέν).
δ) Η μεταλλική κατασκευή της δεξαμενής του να είναι πάχους 3 χιλιοστών και να είναι κατασκευασμένη σύμφωνα με το DIN 4800-5, ώστε να αντέχει σε υψηλές πιέσεις δικτύων.
ε) το δοχείο να είναι εσωτερικά επισμαλτωμένο με DURO SMALT ELASTIC. Αυτή η μέθοδος (GLASS) θεωρείται η πιο ενδεδειγμένη για τις αντοχές της σε πολύ σκληρά νερά και για την ιδιαίτερη ελαστικότητα που έχει ώστε να προστατεύει τη δεξαμενή από ρωγμές λόγω συστολής και διαστολής.
στ) ο ηλιακός θερμοσίφωνας θα πρέπει να προσφέρει τη δυνατότητα προσθήκης εφεδρικού στοιχείου θέρμανσης, το οποίο να συνδέεται με το καλοριφέρ, επιτυγχάνοντας έτσι μεγαλύτερη οικονομία. Αυτοί είναι οι λεγόμενοι ηλιακοί θερμοσίφωνες τριπλής ενέργειας.
ζ) οι ηλιακοί συλλέκτες θα πρέπει να διαθέτουν οπές εξαερισμού προς αποφυγή δημιουργίας εσωτερικών υδρατμών λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας, ιδιαίτερα τον χειμώνα σε υγρά κλίματα. Οι υδρατμοί αυτοί δημιουργούν διάβρωση στον απορροφητή του συλλέκτη.
η) ο απορροφητής και οι χαλκοσωλήνες του ηλιακού συλλέκτη να είναι συγκολλημένοι με την μέθοδο Ultrasonic (δηλαδή με υψίσυχνα), ώστε να επιτυγχάνεται απόλυτη μεταφορά της θερμότητας και ο ηλιακός συλλέκτης να έχει την μεγαλύτερη δυνατή απόδοση.
θ) η χάλκινη επιφάνεια του ηλιακού συλλέκτη να είναι με επίστρωση τιτανίου (επιλεκτικοί συλλέκτες) και το γιαλί να είναι ειδικών κρυστάλλων (για ελαχιστοποίηση των επανακλάσεων της άμεσης ακτινοβολίας) και άθραυστο (SOLAR TEMPERED GLASS 3,5 χιλιοστών) για αντοχή στο χαλάζι.
ι) να έχει ανεξάρτητη θέση της ράβδου μαγνησίου, ώστε να επιτρέπει τη γρήγορη και εύκολη αντικατάστασή της.

3. Ποια η διαφορά μεταξύ του κλειστού και του ανοικτού κυκλώματος;
     Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας πρέπει να είναι κλειστού κυκλώματος (λειτουργία με αντιψυκτικό υγρό) διότι αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα και έτσι προστατεύονται οι ηλιακοί συλλέκτες. Με ηλιακό θερμοσίφωνα κλειστού κυκλώματος επιτυγχάνουμε 50% μεγαλύτερο όριο ζωής και τον μέγιστο βαθμό απόδοσης.

4. Σε τι βοηθάει το αντιψυκτικό υγρό που περιέχει μέσα η συσκευή;
     Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που η θερμοκρασία μπορεί να πέσει κάτω των 0°C, το αντιψυκτικό υγρό δεν επιτρέπει στον θερμικό φορέα να παγώσει και έτσι προστατεύει τους συλλέκτες από το σπάσιμο των σωλήνων.

5. Πως μπορώ να προστατέψω τον ηλιακό μου θερμοσίφωνα για να μην σπάσει από τον παγετό;
     Αν έχετε ελέγξει ότι ο ηλιακός θερμοσίφωνας στο θερμικό του φορέα έχει ικανοποιητική ποσότητα αντιψυκτικού υγρού, τότε δεν υπάρχει κανένας φόβος για τον ηλιακό σας θερμοσίφωνα.

6. Ποιο είναι το όριο ζωής ενός ηλιακού θερμοσίφωνα;
     Το όριο ζωής ενός ηλιακού θερμοσίφωνα καλής ποιότητος είναι μεταξύ 12 και 20 χρόνων.

7. Γιατί είναι απαραίτητη η συντήρηση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα;
     Όπως όλες οι συσκευές και μηχανές, έτσι και οι ηλιακοί θερμοσίφωνες πρέπει να συντηρούνται, ώστε να μας εξασφαλίζουν καλή λειτουργία και απόδοση. Κάνοντας service σε τακτά διαστήματα, όπως αυτά ορίζονται από την κατασκευάστρια εταιρεία, συντηρούμε σωστά τον ηλιακό μας θερμοσίφωνα, ώστε να αντέξει στον χρόνο και να μας προσφέρει ζεστό νερό για περισσότερα χρόνια.

8. Κάθε πότε πρέπει να κάνω service και τι περιλαμβάνει;
     Συνήθως, το πρώτο service ενός ηλιακού θερμικού συστήματος, καλό είναι να γίνεται μετά το τρίτο έτος λειτουργίας του και από εκεί και μετά, κάθε 3 - 4 χρόνια. Κάνοντας το service, με εξειδικευμένο συνεργείο, είστε σίγουροι ότι ελέγχεται η όλη λειτουργία του συστήματος, η αντιψυκτική ικανότητα του θερμικού φορέα στο κλειστό κύκλωμα της συσκευής και γίνεται και η αλλαγή της ράβδου μαγνησίου που περιέχει η δεξαμενή νερού (μπόιλερ).

9. Ποια πιστοποιητικά πρέπει να έχει ένα ηλιακό σύστημα για να θεωρείται αξιόπιστο;
      Ένα ηλιακό σύστημα πρέπει να έχει τουλάχιστον δήλωση συμμόρφωσης προς τον ΕΛΟΤ (CE) και test report βαθμού απόδοσης από Διεθνές Αναγνωρισμένο Ινστιτούτο. Όσα περισσότερα πιστοποιητικά ποιότητας διαθέτει ένα σύστημα ηλιακού θερμοσίφωνα, τόσο πιό σίγουροι είμαστε για την ποιότητά του, την απόδοσή του και τη διάρκεια ζωής του.

10. Τι σημαίνει το σήμα CE που πρέπει να έχει κάθε ηλιακός θερμοσίφωνας;
      Σημαίνει ότι η κατασκευάστρια εταιρεία με δήλωση συμόρφωσης προς τον ΕΛΟΤ έχει εναρμονιστεί με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας της λειτουργίας του ηλεκτρικού μέρους της συσκευής.

11. Δεν έχω ζεστό νερό με το ηλεκτρικό ρεύμα, τι συμβαίνει;
      Στην περίπτωση αυτή πρέπει να καλέσετε κάποιον ηλεκτρολόγο για έλεγχο του ηλεκτρικού σας καλωδίου από το θερμοσίφωνα μέχρι τον πίνακα. Αν δεν διαπιστωθεί βλάβη, πρέπει να καλέσετε το συνεργείο που σας έκανε την εγκατάσταση για περαιτέρω έλεγχο.

12. Γιατί ο ηλιακός θερμοσίφωνας έχει χαμηλή απόδοση και δεν λειτουργεί κανονικά;
      Σε αυτή την περίπτωση οι αιτίες μπορεί να είναι οι εξής:
α) χαμηλή στάθμη του θερμικού φορέα (αντιψυκτικού υγρού) στο κλειστό κύκλωμα της συσκευής.
β) ανεπαρκής χρόνος επαφής ηλιακών ακτίνων με τον ηλιακό θερμοσίφωνα
γ) ανεπαρκής ηλιοφάνεια (κατά τους χειμερινούς μήνες συνήθως)
δ) κακής ποιότητας ηλιακοί συλλέκτες.

13. Υπάρχει περίπτωση διάβρωσης στο εσωτερικό του δοχείου νερού;
       Ναι, υπάρχει. Ένα καλής ποιότητας ηλιακό δοχείο νερού πρέπει να έχει διπλή αντισκοριακή προστασία, δηλαδή το δοχείο να είναι εσωτερικά επισμαλτωμένο με DURO SMALT ELASTIC, ούτως ώστε να αποφεύγεται η διάβρωση.

14. Πόση ώρα πρέπει να έχω ανοικτό το ηλεκτρικό ρεύμα ώστε να ζεσταθεί το νερό του δοχείου;
       Περισσότερο από μια ώρα και ανάλογα με το μέγεθος του δοχείου σε λίτρα.

15. Τι απόδοση έχει ο ηλιακός θερμοσίφωνας τις ημέρες που έχει συννεφιά;
      Ο ηλιακοί θερμοσίφωνες με επιλεκτικούς συλλέκτες, έστω και με 50% συννεφιά, μας δίνουν ζεστό νερό θερμοκρασίας 30 - 40°C.

16. Σε περίπτωση αλλαγής κατοικίας μπορώ να μεταφέρω τον ηλιακό μου θερμοσίφωνα ή χρειάζεται να αγοράσω καινούργιο;
      Η απεγκατάσταση και μεταφορά ενός συστήματος ηλιακού θερμοσίφωνα είναι ιδιαίτερα απλή σε περίπτωση αλλαγής κατοικίας. Η εργασία όμως αυτή οφείλει να γίνεται από κάποιον ειδικό ή από εξουσιοδοτημένο συνεργείο.

17. Τι σημαίνει ηλιακοί θερμοσίφωνες διπλής ενέργειας;
      Ο όρος "ηλιακός θερμοσίφωνας διπλής ενέργειας" σημαίνει ότι λειτουργεί με ήλιο και με ρεύμα.

18. Τι σημαίνει ηλιακοί θερμοσίφωνες τριπλής ενέργειας;
      Ο όρος "ηλιακός θερμοσίφωνας τριπλής ενέργειας" σημαίνει ότι εκτός από τη λειτουργία του με ήλιο και με ρεύμα, μπορεί να λειτουργήσει και σε συνεργασία με το καλοριφέρ.

19. Μπορεί ένας ηλιακός θερμοσίφωνας διπλής ενέργειας να μετατραπεί σε ηλιακό θερμοσίφωνα τριπλής ενέργειας;
      Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας - αν προσφέρει τη δυνατότητα προσθήκης εφεδρικού στοιχείου θέρμανσης (εναλλάκτη θερμότητας - σερπαντίνα) - τότε μπορεί να λειτουργήσει και ως ηλιακός θερμοσίφωνας τριπλής ενέργειας (δηλαδή σε συνεργασία και με το καλοριφέρ).

20. Με τι κριτήριο θα επιλέξω το μέγεθος του δοχείου νερού που πρέπει να έχει ο ηλιακός θερμοσίφωνας;
      Το μέγεθος του δοχείου νερού (χωρητικότητα σε λίτρα) εξαρτάται καθαρά από το πόσα άτομα πρόκειται να κάνουν χρήση του ζεστού νερού. Για μια τετραμελή οικογένεια, το κατάλληλο μέγεθος είναι τα 160-200 λίτρα.

21. Τι σημαίνει ηλιακός θερμοσίφωνας κλειστού κυκλώματος και τι ανοικτού κυκλώματος;
      Θερμοσίφωνας Κλειστού Κυκλώματος: Η θέρμανση του νερού χρήσης γίνεται έμμεσα μέσω του εναλλάκτη θερμότητας (το θερμαινόμενο μέσο - αντιψυκτικό υγρό - κυκλοφορεί σε ιδιαίτερο κύκλωμα το οποίο θερμαίνει το νερό χρήσης, χωρίς να γίνεται ανάμιξή τους).
Θερμοσίφωνας Ανοικτού Κυκλώματος: Σε αυτού του τύπου θερμοσίφωνες, έχουμε απευθείας θέρμανση του νερού χρήσης (το θερμαινόμενο μέσο είναι το ίδιο το νερό χρήσης). Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες ανοικτού κυκλώματος είναι φθηνότεροι και απλούστεροι , αλλά λόγω του ότι δεν μπορούμε να τους προσθέσουμε αντιψυκτικό υγρό, έχουν προβλήματα σε χαμηλές θερμοκρασίες (παγετούς) και μπορεί να σπάσουν οι σωληνώσεις λόγω διαστολής.

22. Τι σημαίνει απλός χάλκινος συλλέκτης και τι επιλεκτικός συλλέκτης τιτανίου;
      Οι επιλεκτικοί συλλέκτες του ηλιακού θερμοσίφωνα, συγκρινόμενοι με τους απλούς ηλιακούς συλλέκτες, αποδίδουν περισσότερο κατά 15% – 30% . Οι επιλεκτικοί συλλέκτες με ειδική επίστρωση τιτανίου, είναι η νέα γενιά ηλιακών συλλεκτών και μας προσφέρουν απορρόφηση της άμεσης και έμεσης ακτινοβολίας, ελαχιστοποίηση των θερμικών απωλειών, καλύτερη απόδοση και μεγαλύτερη οικονομία.

23. Τι σημαίνει Ηλιακό Σύστημα Φυσικής Κυκλοφορίας και τι Ηλιακό Σύστημα Βεβιασμένης Κυκλοφορίας;
      Σε ένα σύστημα με φυσική κυκλοφορία, η δεξαμενή αποθήκευσης (μποιλερ) βρίσκεται υποχρεωτικά υψηλότερα από τον ηλιακό συλλέκτη, έτσι ώστε το νερό που θερμαίνεται στον ηλιακό συλλέκτη (λόγω μικρότερου ειδικού βάρους) να ανεβαίνει στην δεξαμενή, ενώ το ψυχρότερο (και βαρύτερο) νερό της δεξαμενής να κατεβαίνει και πάλι για θέρμανση στον ηλιακό συλλέκτη.
Σε ένα σύστημα βεβιασμένης κυκλοφορίας δεν υπάρχει αυτός ο περιορισμός και η δεξαμενή μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιαδήποτε θέση. Η κυκλοφορία του ζεστού νερού εξασφαλίζεται με κυκλοφορητή, ο οποίος τίθεται σε λειτουργία αυτόματα μόνον όταν η θερμοκρασία του νερού στον συλλέκτη είναι μεγαλύτερη από την θερμοκρασία του νερού στο κάτω μέρος της δεξαμενής (μποιλερ). Αυτό προϋποθέτει διαφορικό θερμοστάτη και βαλβίδα αντεπιστροφής (για προστασία από αντιστροφή της ροής κατά την διάρκεια της νύχτας).

24. Ηλιακή θέρμανση - Πώς λειτουργεί ένα σύστημα ηλιακής θέρμανσης (βεβιασμένης κυκλοφορίας);
      Για ένα σύστημα ηλιακής θέρμανσης χρησιμοποιούμε ηλιακούς συλλέκτες, ένα σετ ηλεκτρο-υδραυλικό κιτ (με τα απαραίτητα εξαρτήματα σύνδεσης) και ένα μπόιλερ με "δοχείο εντός δοχείου" (ΤΙΤ), για να παράγει και ζεστό νερό χρήσης και ζεστό νερό για θέρμανση. Στο κύκλωμα θέρμανσης τοποθετείται μία τρίοδη βάνα ανάμειξης με κινητήρα και ηλεκτρονική συσκευή για αντιστάθμιση της εξωτερικής θερμοκρασίας. Η κυκλοφορία του ζεστού νερού εξασφαλίζεται με κυκλοφορητή (βλ. ερώτηση Νο 23). Η βοηθητική πηγή ενέργειας (π.χ. λέβητας) ενεργοποιείται μόνο όταν δεν επαρκεί η παρεχόμενη ηλιακή ενέργεια. Με αυτόν το τρόπο εξοικονομούμε χρήματα γιατί ο λέβητας λειτουργεί πολύ λιγότερες ώρες (ως υποβοηθητική πηγή ενέργειας, όταν δεν έχουμε αρκετή ηλιοφάνεια). Η ηλιακή θέρμανση έχει εφαρμογή σε κτίρια σύγχρονα με καλή μόνωση, που δεν έχουν θερμικές απώλειες. Για την επιλογή του απαιτούμενου εμβαδού της επιφάνειας των ηλιακών συλλεκτών, απαιτείται ειδική θερμοδυναμική μελέτη από μηχανικό εξειδικευμένο σε συστήματα ηλιακής θέρμανσης.

25. Τι σημαίνει ηλιακός θερμοσίφωνας GLASS;
      Ηλιακοί θερμοσίφωνες GLASS ονομάζονται οι ηλιακοί θερμοσίφωνες των οποίων το θερμοδοχείο (μποιλερ) έχει εσωτερική επίστρωση ελαστικού σμάλτου. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύεται η δεξαμενή νερού από ρωγμές λόγω συστολής και διαστολής, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες που το εύρος της διαφοράς θερμοκρασίας είναι μεγάλο.

 




Newsletter
Συμπληρώστε το email σας
για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
      
© 2014 - thermorado.gr -- Κατασκευη eshop by infocus